Företagsresor utomlands vanligt

Många bolag i Sverige väljer att ha sina konferenser utomlands på hotell. Sedan finns det även de företag som åker utomlands för affärsuppgörelser av olika slag, men det gäller att se upp för diktaturer och mutbrott.  

 

Många företag reser utomlands för att ha konferenser, kickoff och teambuildning på varma, härliga breddgrader i stället för i Sverige. Större företag som det går riktigt bra för brukar inte snåla på resorna utan det kan bli en vecka i Brasilien, Japan eller en annan exotisk plats. Om du funderar på att boka en konferens utomlands på hotell så är denna sajt perfekt att starta på http://www.travel2.se/.

 

Affärsresor till länder som är diktaturer – inte att rekommendera

Några som kanske inte har tänkt igenom sin företagsresa ordentligt är ABB. I en artikel i VLT går det nämligen att läsa om hur UD arrangerar en handelsdelegation i Azerbajdzjan, för att främja svenska bolags möjligheter att sluta kontrakt i landet. Det är flera svenska företag som följer med på resan, däribland ABB. Det är bara det att Azerbajdzjan är en diktatur. Det är även så att flera svenska företag och internationella bolag avslöjats i korruptionsskandaler i samma land de senaste åren och en brottsutredning mot höga chefer vid Bombardier pågår just nu. I SVT:s program Uppdrag granskning undersöktes och avslöjades både misstänkta mutbrott och pengatvätt för flera miljoner kronor gällande Bombardiers kontrakt för ett signalsystem till järnvägar i just Azerbajdzjan.

 

Telia Soneras misstänkta mutbrott i Azerbajdzjan

Även Telia Sonera misstänktes för mutbrott i en affärsuppgörelse med själva presidentfamiljen i samma land, där familjen ska ha tjänat hela sex miljarder kronor. Mer om detta går det bland annat att läsa om i denna artikel från Dagens Nyheter. Om ett land inte har fullständiga mänskliga rättigheter samt brister i sin respekt mot arbetare och deras villkor är det kort sagt inget smart val att göra affärer där.