Förströelse

För de allra flesta så är hotellet de bor på inte huvudsaken. En vistelse på ett hotell i Västervik handlar framför allt om att uppleva staden Västervik, exempelvis under Visfestivalen. Men det betyder inte att en hotellägare kan strunta helt och hållet i att erbjuda sina gäster något att göra.

Den som har tillbringat hela dagen på konferenser eller symposier orkar kanske inte lämna hotellet på kvällen. Men det betyder inte att hen är ointresserad av förströelse. Det är den ena anledningen till att ett hotell bör kunna erbjuda mer än bara ytor för att sova och äta. Den andra är att även gäster som kommit för att uppleva staden eller området runt hotellet kan komma att tillbringa en hel del tid i byggnaden av olika anledningar. Och då är det bra att kunna erbjuda dem någon form av förströelse.

Kultur

Många hotell har en hylla med böcker i lobbyn, men ett riktigt bra hotell bör ha ett bibliotek där man dels kan låna böcker att läsa på rummet, men också köpa dem. Ett bra sätt att få variation på utbudet är att samarbeta dels med ett välrenommerat antikvariat, dels låta en bibliotekarie eller annan litteraturkunnig välja ut nya böcker som ska finnas tillgängliga. Det ska också gå att ta del av boktips.

På en del mindre orter finns inte längre någon biograf, och om den finns är utbudet ganska klent. Samtidigt har den digitala tekniken gjort det lättare än någonsin att både distribuera och visa film. Varför inte utnyttja detta? Om hotellägaren inreder en bra biosalong, med digital projektor, sköna stolar och ett bra ljudsystem, och hör sig för bland filmintresserade på orten kan de säkert vara intresserade av att starta en filmklubb som får ansvara för programmet i hotellets filmsalong. Villkoret blir att de presenterar ett varierat utbud – t.ex. en barnfilm, en blockbuster och en klassiker varje dag – och att visningarna är öppna för hotellets gäster.