Hotellbaren

Hotellbarer har länge varit självklara delar av nattlivet i många mindre städer. De senaste fem åren har de fått samma roll även i de svenska storstäderna. För den bar som lyckas kombinera det bästa både från en mindre stads stadshotell och från ett hippt hotell i Stockholm eller Göteborg finns det mycket att vinna. Men hur ska en sådan bar se ut?

Allra först kan vi konstatera att det viktiga egentligen inte är hur baren ser ut. Eller snarare: det finns ingen formel. Eftersom ett bra hotell bör ge en känsla för den plats där det ligger bör detta speglas också i barens inredning och sortiment. Inredningen i baren får gärna använda lokala material: skånsk diabas, gotländsk kalksten o.s.v. Andra saker som kan ge en känsla för orten är gamla skyltar, inramade tidningsurklipp, jakttroféer (om hotellet är beläget på landet); förutom en inredningsarkitekt underlättar det alltså om hembygdsföreningen får ha något att säga till om i arbetet.

Med tanke på den stora mängd mikrobryggerier som finns i Sverige numera borde det inte vara svårt att erbjuda ett intressant utbud av öl i de flesta hotellbarer. Just utbudet av öl kan det annars vara lite si och så med i svenska hotellbarer. Även intresset för sprit blir större, det mest kända exemplet på detta är Mackmyra whiskeydestilleri. Dessutom pågår försök i vissa delar av Sverige, bl.a. på Öland, med att odla vin. Det här bådar naturligtvis mycket gott för framtidens hotellbarer.

En bar bredvid baren

Så har vi det här med tillgängligheten. Naturligtvis ska en hotellbar vara tillgänglig även för de boende på orten. Det kan dock finnas tillfällen då man vill dra sig undan med en god bok, eller diskutera affärshemligheter, men för den skull inte vill isolera sig på rummet.

Lösningen blir en hemlig bar, till vilken bara hotellets gäster har tillträde. Genom en diskret dörr, som låses upp med rumsnyckeln, kommer man till denna bar. Här spelas musik på låg volym, ofta av en livepianist, och det finns gott om fåtöljer och soffor placerade på behörigt avstånd från varandra, så att ingen kan tjuvlyssna på någon annan.

En hotellbar som erbjuder allt detta skulle troligen bli lika populär som baren på Park Hyatt Tokyo, som blivit känd och populär inte minst tack vare filmen Lost in Translation.