Vin och hotell

Många som åker bort och bor på hotell eller har konferens, vill ha något mer utöver själva boendet. Ett alternativ som är väldigt populärt är att bo på en vingård. De senaste åren har många nya vingårdar startats och på de flesta kan man bo.

55162-grapes

Skåne har blivit Sveriges vintätaste län med sina fyrtio registrerade gårdar, skriver Sydsvenskan. Att många av vingårdarna ligger i Skåne beror dels på det milda klimatet men även på närheten till kunskapen på kontintenten. Enligt ordföranden i Sveriges Vinodlare står nu det svenska vinet inför en kraftig tillväxt. Detta ser man trots att antalet vingårdar inte ökat speciellt mycket de senaste åren. Den största utmaningen för de svenska vingårdarna är dock att få ut vinet till allmänheten eftersom Sverige är det enda landet i EU som förbjudit gårdsförsäljning.

Bo på vingård

Många vingårdar får dock sin business att gå runt genom att erbjuda logi och konferens på gården. Ett exempel på en gård där man kan både bo och ha konferens på är Ästad Vingård i Göteborg. Gården drivs av ett par bröder och de är fjärde generationen som drivit vingården. För bara en generation sedan hade man endast mjölkproduktion på gården men nu finns alltså hotell- och konferensverksamhet men även spa, äventyrsbanor och undervattensbastu, skriver Helsingborgs dagblad. Den absolut största fokusen ligger dock på att skapa riktigt bra vin.

Vinhotell byggs i Stockholm

Det är inte bara i Skåne och Göteborg som man satsar på konceptet hotell och vin, nästa år öppnar nämligen ett hotell i Stockholm som blir världens första urbana vinhotell. Hotellet ska heta The Winery och byggs just nu ute vid Järva Krog. Det finns dock redan urbana vinerier runt om i världen och det som gör detta möjligt är modern teknik och framförallt när det kommer till transporter. De nyskördade druvklasarna kommer i kyltransporter till vinerierna. Därefter sorteras, avtjälkas och pressas de precis som i en vanlig anläggning. Ett urbant vineri är alltså en komplett vinanläggning där man mitt i storstaden kan vara med om hur vinet blir till. På The Winery i Stockholm kommer det varje kväll hållas vinprovningar och på helgerna kan man få rundvandringar och provsmakningar. Läs mer.